niedziela, 15 maja 2016


Witajcie Kochani!

Jestem bardzo podekscytowana, gdyż jest to mój pierwszy post. Dzisiejszy temat przypadnie do gustu miłośnikom szparagów. Zapraszam :)


Powoli nadchodzi sezon szparagowy... co oznacza wiele nowych potraw i smaków. Kto nie kocha tych podłużnych, zielonych (lub białych) skarbnic witaminowych i mineralnych? 

Ogólnie mówiąc, szparagi głównie wpływają na wygląd zewnętrzny. 
Są źródłem:

  • witaminy C i E oraz beta - karotenu- poprawiają kondycję paznokci, włosów i naszej skóry
  • kwasu foliowego (pewnie znacie jego niesamowite działanie)- spowalnia proces starzenia się 

Dla osób na diecie jest ważny fakt, iż posiadają dużą ilość błonnika, który pęcznieje w żołądku i powoduje dłuższe uczucie sytości. Na dodatek w 100g jest tylko 18 kalorii! 
Więc, jeśli tylko macie okazję skubnąć to cudeńko, nie wahajcie się. Jeśli nie macie pomysłu, jak prosto i smacznie go przyrządzić, podaję przepis na proste danie z makaronu ryżowego, łososia i szparagów. 



Makaron ryżowy z szparagami i łososiem.


Z podanych składników wychodzi danie dla 2 osób.


Składniki:

około 200g filetu z łososia
8 szparagów (polecam zielone)
100g makaronu ryżowego wstążki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
szczypiorek do posypania(opcjonalnie)
Marynata łososia:
4 łyżki sosu sojowego (opcja less salt)
 2 łyżeczki cukru trzcinowego/ksylitolu
1 lub 2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny(ilość zależy od własnych upodobań kwasowych)


Przygotowanie:

Łosoś:
Z łososia odcinamy skórę i kroimy na kawałki. (zdjęcie) Składniki marynaty mieszamy ze sobą i wkładamy łososia. Marynujemy minimum 30 min, ale im dłużej tym lepiej. Co pewien czas należy przemieszać, aby każdy kawałek dokładnie był obtoczony w marynacie. 

Szparagi:
Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki. Kroimy na 3 lub 4 części. 

Makaron ryżowy:
Zagotowujemy wodę. Makaron wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Solimy. Miskę przykrywamy i czekamy około 10 min. Po tym czasie próbujemy, czy jest nie za twardy, nie za miękki. Jeśli za twardy odczekujemy jeszcze kilka minut i odcedzamy.

Czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka. Szparagi, czosnek i cebulę wkładamy do żaroodpornego naczynia. Dorzucamy łososia wraz z marynatą. Dodajemy oliwę i mieszamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni i pieczemy około 18 min. (czas może się różnić u innych piekarników)

Po wyjęciu dodajemy makaron ryżowy i mieszamy. Podajemy i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 






To danie jest o tyle proste i smaczne, że robię zawsze większą porcję. Na drugi dzień, wracając do domu po ciężkim dniu myślę tylko o pysznym, orientalnym smaku jaki odczuję podczas kolacji. Życzę smacznego! :)



Jestem bardzo ciekawa, jak Wy przyrządzacie szparagi? 
Więcej informacji o szparagach jako warzywach sezonowych w kolejnym poście :)
Julia

77 komentarzy:

  1. Pyszności:D Szparagi mogę jeść zawsze i w każdej postaci! Najbardziej lubię takie chrupiące z patelni i pesto szparagowe- odkrycie tego sezonu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy szparagi. :) Pyszności. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności, muszę wypróbować! Szparag dawno nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) nie robiłam jeszcze makaronu z dodatkiem szparagów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności, to jest to co najbardziej lubię :)
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiele słyszałam o szparagach, lecz nigdy ich nie próbowałam. Może się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. omom ale to pysznie wygląda:D podziel sie porcyjką:) gdzie masz gadżet do obserwacji?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ładne zdjęcia! Szparagi uwielbiam, oczywiście zamroziłam już pęczek, kto wie na co będę miała zimą zachcianki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zjadłabym bez łososia :)
    Powodzenia w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym bez łososia :)
    Powodzenia w blogowaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam pyszne połączenie :) Bardzo lubię zarówno szparagi jak i łososia ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam, zrobię wege wersję z tofu :) Ale to musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda mega smakowicie ;d
    pozdrawiam,
    muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękna kompozycja :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie
    http://wszystkiegonaraz.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. Zdjęcie kuszące, potrawa na nim również :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Danie wygląda bardzo smacznie :) Witam Julia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja też zaczynałam od przepisu, haha. Pyszny post! Powodzenia :P melodylaniella.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Podobne jadałam na Teneryfie i było naprawdę świetne w smaku, a teraz jak już mam przepis to wiem co będę jadła przez następne kilka dni.

    http:/sharpeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. WOW nie wiedziałam, że szparagi mają tak mało kalorii!
    Uwielbiam, szczególnie te białe - jako przegryzka, nawet bez niczego :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Niesamowicie wszystko wygląda, a smakuje na pewno jeszcze lepiej!
    http://iam-wiki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam makarony w przeróżnej postaci ;) Wygląda pysznie ;)
    Obserwujemy? zacznij i daj znać u mnie ;)
    https://jagglam.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Bardzo mi takie danie odpowiada😀

    OdpowiedzUsuń
  23. Pyszna, zdrowa i pożywna propozycja :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Przepyszne danie i super blog :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Gratulujemy pierwszego postu i czekamy na następne, bo ten przepis prezentuje się na prawdę świetnie. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda pysznie! muszę kiedyś spróbować

    OdpowiedzUsuń
  27. Często brakuje mi pomysłów na szparagi, te w gazetach jakieś takie wyszukane, a tu proszę, z łososiem na pewno smakują wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  28. Zjadłabym bez szparagów, jakoś nie pałam do nich miłością, ale łosoś - proszę w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  29. pyszne danie! powodzenia w pisaniu:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Pyszne danie, kocham makaron, szparagi i lososia więc jak dla mnie strzał w 10! Powodzenia w blogowaniu;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Pyszne danie. Czekam na kolejne przepisy :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. szparagi są super, może byś robiła wersję z tofu? :)

    OdpowiedzUsuń
  33. No i brawo, bo danie bardzo fajne, ciekawe i smaczne. Życzymy dużo pomysłów i czekamy na kolejne posty.
    Pozdrawiamy cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Danie wygląda bardzo apetycznie! Uwielbiam główne skladniki tej potrawy dlatego z chęcią bym ją spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda to fantastycznie, a że oboje z mężem jesteśmy fanami makaronu to pewnie i to danie niedługo zagości na nazym stole (kocham szparagi...) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  36. no szparagi to petarda kulinarna, ja uwielbiam :) u Ciebie wyglądają przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. To danie na pewno przypadłoby do gustu mojemu mężowi, gdyż lubi łososia, ja jednak zjadłabym wersje bez rybki. :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)

    zapraszam do mnie: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  39. Ten łosoś to świetny pomysł w tym daniu! Wygląda bardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  40. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Pyszna propozycja!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  42. Odjęłabym tylko łososia, pewnie i tak byłoby bardzo smaczne :).

    OdpowiedzUsuń
  43. pyszności na talerzu! z chęcią się skuszę!

    OdpowiedzUsuń
  44. Z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy!

    OdpowiedzUsuń
  45. Uwielbiam takie dania <3. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Zamiast łososia dodałabym marchewkę i mogłabym jeść codziennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Jestem znad morza, a niestety nie jadam ryb :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Uwielbiam takie połączenie smaków :) Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  49. kocham szparagi zielonych jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  50. I love the work you do on your blog, I hope to see you on my blog very soon!!
    💚💚💚

    OdpowiedzUsuń
  51. Pysznie ;) fajny obiadek, powodzenia w blogowaniu

    OdpowiedzUsuń
  52. Obiad jak marzenie:) powodzenia w blogowaniu:)

    OdpowiedzUsuń